Archief Extra Voorstellingen

ARCHIEF | Um à Zero

Het kwintet Um à Zero voert choros uit van de Braziliaanse componist Pixinguinha. De muziekstijl choro ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Rio de Janeiro uit Europese klassieke muzikale elementen en uitvoeringspraktijken vermengd met Afro-Braziliaanse. Pixinguinha’s choro’s weerspiegelen de enorme muzikale rijkdom van die twee werelden: orgelmuziek van Bach, walsen en polka’s, Portugese fado, Afro-Braziliaanse ritmes en instrumenten – dit zijn slechts een aantal elementen die we terughoren in de muziek van Pixinguinha.

Um à Zero laat deze verscheidenheid zo duidelijk mogelijk horen en neemt uitgebreid ruimte voor eigen interpretatie en arrangementen. Als geen ander vertolkt Yinske Silva de choros canções (gezongen choros), variërend tussen de dramatische expressie van fado, klassieke zang en de Braziliaanse traditie, waarbij ze haar Kaap-Verdiaanse wortels niet schuwt. Jazzmusici Catalin Milea op fluit en Pavel Tcherbakov op trombone blazen de instrumentale stukken letterlijk nieuw leven in, en kruiden het geheel middels improvisaties. Marimba (Marthje Nieuwenhuijs) en contrabas (Carlos Monteiro) voorzien in harmonie en ritme. Dit is niet alleen ongekend in choro, maar zorgt tevens voor een karakteristiek warm en tegelijk teder geluid, waarmee Um à Zero een frisse kijk biedt op het genre.

Onder de gepassioneerde leiding van Carlos Monteiro wil Um à Zero iedereen laten ervaren wat een bijzondere erfenis Pixinguinha ons heeft nagelaten - muziek die je wiegt, vechtlust aanwakkert, je laat huilen en laat lachen, muziek om op te dansen, bij weg te zwijmelen en lief te hebben…  

Yinske Silva – zang
Catalin Milea – fluit, sopraan saxofoon
Pavel Tcherbakov – trombone
Marthje Nieuwenhuijs – marimba, percussie, gitaar
Carlos Monteiro – contrabas, gitaar

www.facebook.com/umazero

Archief Extra Voorstellingen

MEER Archief Extra Voorstellingen