Archief Extra Voorstellingen

ARCHIEF | Schickx - Drei Sekunden Ewigkeit

DREI SEKUNDEN EWIGKEIT

Deutsche Chansons door:
Joris Schiks : teksten, zang.
Joost Schreuders : toetsen.
Bosz de Kler: Accordeon

Joris Schiks (dit jaar 73) omspant met zijn podiumaktiviteiten een groot deel van het na-oorlogse cabaret. Al in 1958 stond hij met literair werk van o.a. Wedekind, Heine en Ringelnatz in het “Schwabinger Brettl” in München op de planken. Na zijn opleiding (1960)  begon hij samen met Hennie Oliemuller en Pauline Schiks in een leegstaande kelder in Utrecht “Het Muzeval cabaret” met als voorbeelden het Parijse Café Chantant en het Münchener Kabarett  zoals “Die Lach und Schiessgeselschaft” en “Die Zwiebel”.

In 1965 won hij het landelijke ANJV-concours en maakte zijn radio, plaat en televisiedebuut.

In 1966 en ’67 trok hij met een Duitstalig literair cabaretprogramma “Anno Dreissig” door Nederland en Duitsland. Hij vertolkte liederen en teksten van Brecht, Tucholsky en o.a. Kästner.

In 1971 startte hij het “Lyrisch Cabaret Pandoer” met een mengeling van gedichten, literaire teksten en chansons.

Met diverse Nederlands-en/of Duitstalige programma’s, vaak gebruik makend van de ‚nieuwe middelen’ als synthesizers, projectie en ritmeloops, ontstond geleidelijk aan een heel eigen opvatting hetgeen in 1987 resulteerde in de groep „SCHICKX”. Samen met Joost Schreuders (toetsen) en Ernst van der Bel (basklarinet) resulteerde de samenwerking in 2 CDs (‚Hotel du Paradis’ en ‚Kino Calvados’), optredens in binnen en buitenland zoals Dokumenta, Crossing Border in Neuss, North Sea Festival en divers radio- en TVwerk.

Sinds enige jaren bestaat, niet gestoord door commerciële overwegingen, in de groep de behoefte om ons eigen werk in de Duitse taal en een buitengewoon intieme setting (zang, piano,accordeon) uit te voeren. Welnu, vrijdag 18 April presenteren wij ons nieuwe programma in De Roode Bioscoop te Amsterdam.

Archief Extra Voorstellingen

MEER Archief Extra Voorstellingen