Archief Extra Voorstellingen

ARCHIEF | Jaco Benckhuijsen - Feather Man

Jaco Benckhuijsen - Feather Man
concert en foto-expositie/verhalen

Jaco Benckhuijsen is vooral bekend als de gedreven en beweeglijke pianist van Alex Roeka, voor wie hij ook vijf CD’s produceerde. Eén van die albums, ‘Beet van Liefde’, won een Edison. Afgelopen jaar bracht hij zelf een plaat uit: Feather Man. Een serie songs die glinsteren van speeldoosjes, klingelinstrumenten en xylofoontjes, gebouwd met behulp van een flinke verzameling speelgoed- en geleende en gevonden muziekinstrumenten.

Vanavond brengt Jaco deze songs met een akoestische band, en zingt hij, niet alleen over geliefden die tastend en graaiend op zoek zijn naar elkaar, maar ook over een geschiedenis van God in 3 minuten, een zelfmoordterrorist kort na zijn aanslag, en over Big Data, die door de NSA opgezette kosmische gluur- en flirtpartij.

En dat is niet alles. Om de muziek heen zijn er foto’s te zien en verhalen te horen uit vergeten delen van de wereld. Want eens in de zoveel tijd ruilt Jaco Benckhuijsen de muziek in voor het stille geraas van de wildernis. Met een tentje en een slee trok hij over de besneeuwde vlaktes van Groenland, en met zijn zeekayak maakte hij solotochten langs de rotsige en onbewoonde kusten van IJsland en Papoea Nieuw-Guinea. En hoewel je wildernis altijd weer moet achterlaten, kun je wel beelden meenemen, en veel, heel veel verhalen.

Deze vormen ook een deel van deze avond. In de theaterzaal hangen foto’s van de tocht die Jaco per zeekayak maakte langs de wilde kusten van Papoea Nieuw-Guinea. En verhalen uit dat magische land, overwoekerd door een taaie jungle, met bewoners die eeuwenlang leefden in een bizarre magische wereld die als een radionetwerk door de zichtbare wereld trilde en bewoog. De cargo cults, geleid door sjamanen die voorspelden dat koelkasten en bromfietsen zouden oprijzen uit de bosgrond. En de toverspreuken waarmee men de zware boomstammen lichter maakte en de duivels uit vrouwenlichamen joeg.

Jaco Benckhuijsen - zang, wurlitzer piano
Pat Cleaver - contrabas
Mats Voshol - drums
Antonio Molina - percussie en gitaar
www.jacobenckhuijsen.com

 

Archief Extra Voorstellingen

MEER Archief Extra Voorstellingen