Archief Extra Voorstellingen


ARCHIEF | do 4 oktober 2018 | Maarten Voortman Kwintet

Halverwege 2017 was de definitieve bezetting van het Maarten Voortman Kwintet rond. Sterke solisten, een lyrische bassist en een drijvende, creatieve drummer waren nodig om de visie van het kwintet uit te kunnen voeren: een traditionele bezetting, uitgebreide, verhalende melodieën en voldoende ruimte voor elk individu.

"Na het ontmoeten van zoveel inspirerende muzikanten in Amsterdam, was het mijn droom met hen samen te werken en een eigen kwintet te leiden. Ik wilde dat mijn eerste plaat met hen spontaan en fris werd, en heb toen gekozen zonder enige zelfcensuur te componeren. Het gevolg was dat de kaders van de muziek niet direct duidelijk waren, maar dankzij mijn achtergrond in traditionele jazzvormen kwam een melodische benadering als vanzelf aan het licht.

Het schrijven of improviseren van een sprekende, mooie melodie, is wat mij betreft de heilige graal in muziek. Een sterke melodie blijft bij iedereen in het oor, en maakt zelfs de meest ingewikkelde stukken toegankelijk voor elke luisteraar. Uiteindelijk heb ik als doel gesteld om de ritmische en harmonische invulling voort te laten vloeien uit melodie. Elk stuk vertelt daardoor een uniek verhaal."

https://soundcloud.com/maartens-cloud/maarten-voortman-kwintet-demo

Maarten Voortman - piano | Mo van der Does - altsax | Ruud Voesten - drums | Matthias van den Brande - tenorsax | Hendrik Mueller - contrabas

Archief Extra Voorstellingen

MEER Archief Extra Voorstellingen