Archief Roode Zondagen

ARCHIEF | ANNE SOLDAAT & YORICK VAN NORDEN

Unsung Heroes | UITVERKOCHT

Unsung Heroes

Ze schelen een generatie, maar delen een fascinatie voor muziek uit de bloeiperiode van de popmuziek - de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. Muziek die hen aanspoorde om zelf de gitaar op te pakken om liedjes te schrijven en te zingen. Het is deze diepgewortelde verwantschap die Yorick en Anne nu samen op de planken brengt.
 
In de muziekvoorstelling 'Unsung Heroes' brengt het tweetal zowel nummers van andere artiesten als eigen werk ten gehore. In beide gevallen 'liedjes met een verhaal’.
Anne Soldaat: “De ‘unsung heroes’ in onze voorstelling zijn artiesten die het verdienen niet vergeten te worden. In veel gevallen hebben ze een tragische en/of destructieve levensloop gehad en is hun oeuvre wat in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte, zo vinden wij. We zullen in onze voorstelling hun werk en levensverhalen ten tonele brengen.”

Daarnaast zullen Yorick en Anne een bloemlezing uit eigen werk spelen, gepaard met verhalen over de achtergrond en totstandkoming van liedjes. Yorick van Norden: "De voorstelling laat zich eigenlijk het best omschrijven als een muzikale kruisbestuiving, waarbij Anne en ik zowel elkaar als het publiek kennis laten maken met elkanders werk en de vergeten juwelen van onze ‘unsung heroes’. Helden als Gene Clark, Harry Nilsson, Gram Parsons, Nick Drake en Ronnie Lane die als nadelig gevolg van de canonisering van de popmuziekgeschiedenis nogal eens over het hoofd worden gezien. Slechts gewapend met twee akoestische gitaren gaan we proberen tot de essentie van de liedjes te komen." 

Yorick van Norden (1986) bracht vorig jaar zijn alom geprezen debuutplaat ‘Happy Hunting Ground’ uit op Excelsior Recordings en werd kort daarop uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Eerder was hij frontman van de Haarlemse band The Hype. 
Anne Soldaat (1965) bracht vorig jaar zijn gevierde vierde soloalbum ‘Talks Little, Kills Many’ uit op Excelsior Recordings en nam tijdens de aansluitende tour door Nederland Yorick van Norden mee als support act.
Eerder was hij als gitarist, zanger en songschrijver actief in de band Daryll-Ann en speelde hij bij Tim Knol en Clean Pete.