Eendagsgasten

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…

Donderdag 20 Februari 2020 - 20:30 uur - € 15,00
bestel hier uw kaarten

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…
 -zelfs nog leuker dan het badhuis!  

Bernhard Christiansen & Marte Gerritsma 

Welke geheimen verstoppen zich in water, hoe het beste om te gaan met vrouwen, waarom zijn blote mannen onverdraaglijk, welk dier is het dapperste van allemaal, hoe eindigt de strijd van leven en dood? Daniil Charms geeft antwoord. De Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) vangt de zinloosheid en gruwelijkheid van het alledaags bestaan in lichtvoetige en eenvoudige taal, in filosofische beschouwingen en vreemd-grappige verhaaltjes waarin mensen als marionetten met elkaar botsen. Hij schept een wereld waarin sprookjesachtige en vreemde gebeurtenissen vanzelfsprekend zijn en ‘vanzelfsprekendheden’ vreemde sensaties. Charms kan ons verleiden om heel anders naar de dagelijkse werkelijkheid te kijken, dingen ineens heel anders en opnieuw waar te nemen.
 
'Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…’ is figuurlijk maar ook letterlijk een centraal thema van Charms, het veranderen in ballonnen, het oplossen in lucht, het uiteenvallen in balletjes, het tot antisanitair afval verklaard worden, de mogelijkheden zijn ruim.
Daniil Charms was in 1927 in Petersburg mede-oprichter van de avantgardistische groep Oberioe, deze werd al snel weer verboden, de meeste leden stierven onder Stalin. Daniil Charms werd maar 36 jaar, hij verhongerde waarschijnlijk in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis tijdens de omsingeling door de Duitsers in 1942. Tijdens zijn leven werd geen ‘volwassen werk’ van hem gepubliceerd, hij schreef verhaaltjes en gedichten voor kinderen om rond te kunnen komen.
 
De schrijver/dichter/theatermaker Bernhard Christiansen en de pianiste Isabelle van Dooren hebben samen een muziektheaterprogramma ontwikkeld op basis van teksten van Daniil Charms en werk van moderne  en klassieke componisten. De muziek is in deze voorstelling veel meer dan slechts ondersteuning of een trucje om de dingen smeuïger te maken, de muziek speelt een grote en zelfstandige rol.

Concept: Isabelle van Dooren  & Bernhard Christiansen | Muziek: Stephen Westra, Stefan Meylaers, Bach, Beethoven, Haydn, Händel, Janacek, Moessorgsky, Kabalevsky, Arvo Pärt, Simeon ten Holt, Heller, Joplin, Chick Corea.
  
De voorstelling speelde reeds o.a. in Branoul (Den Haag), in De Oosterpoort (Groningen), in het Ostadetheater (Amsterdam) op festival Noorderzon (Groningen) en fragmenten uit de voorstelling tijdens de Nacht van de Poëzie (Utrecht) en in het VPRO-programma ‘De Avonden’.