Eendagsgasten

StarkLinnemann Quintet | Transcending Beethoven

Vrijdag 5 Juni 2020 - 20:30 uur - € 18,00
bestel hier uw kaarten

StarkLinnemann Quintet - Transcending Beethoven (Symphony No3 Opus 55 - Eroica) - jazz, classical music & world music. foto: Jacquelien Wielaard

In 2020 wordt wereldwijd de 250ste verjaardag van het muzikale genie Ludwig van Beethoven gevierd. Hij bracht de muziek van de Weense School naar een absoluut hoogtepunt en was de pionier voor de Romantische Periode. Ondanks zijn doofheid op latere leeftijd plande hij zijn carrière met grote zorg en wist zich omhoog te werken tot de hoogste kringen, een ongekende prestatie in die tijd! Als toonkunstenaar was hij moedig, gepassioneerd en creatief. Binnen de genres van de symfonie, pianosonate en strijkkwartet creëerde hij een levenswerk van universele orde dat tot op de dag van vandaag doorklinkt!

StarkLinnemann is de uitdaging aangegaan de muziek van Beethoven te transformeren naar een overtuigend klankidioom van de 21e eeuw. Eerder deden zij dat succesvol met complete werken van Liszt, Chopin en Mussorgsky. De stijl die van StarkLinnemann wordt het best omschreven met de term Universal Crossover Music.
Inmiddels zijn pianosonate opus 28 en cello sonate opus 69 bewerkt en slaagt StarkLinnemann erin de ziel van de muziek te behouden en tegelijkertijd te vertalen naar de maatstaven van deze tijd. De vorm van de stukken blijft intact maar innovatieve ritmes en moderne harmonieën worden toegevoegd. En geheel in de geest van Beethoven kunnen avontuurlijke improvisaties natuurlijk niet ontbreken.
Spectaculair is de bewerking van de Eroïca symfonie (3de symfonie op 55). De complete symfonie wordt door het StarkLinnemann Quintet op overtuigende wijze naar een ander tijdsgewricht getild. Interessant detail is de dubbele vertaalslag die Paul Stark in de hercompositie maakt. De symfonie is niet vanuit de partituur van Beethoven bewerkt maar vanuit de pianotranscriptie van Franz Liszt. De kracht en flexibiliteit van een symfonie orkest wordt in de bewerking niet alleen geëvenaard door de versmelting van een scala aan muziekstijlen maar ook door de inzet van multi-instrumentalist Iman Spaargaren en de vele effecten die de musici toevoegen aan hun conventionele spel.
De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle cross over projecten waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuw idioom zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in o.a. Tivoli/Vredenburg in Utrecht, het Amsterdamse Concertgebouw en Alexandrinsky Theater in St. Petersburg heeft StarkLinnemann een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziek scene.

Line up
Iman Spaargaren (NLD) tenor saxophone, clarinet, bass clarinet
Anton Boiarskikh (RUS) trombone, sound effects
Paul Stark (NLD) piano, re-composition
Maciej Domaradzki (POL) double bass
Jonas Linnemann (GER) drums, percussion
 
"Na eerdere bewerkingen van oeuvredelen van Chopin en Liszt is de hergeboorte van Moussorgsky’s Pictures at an Exhibition een schot in de roos" (Rinus van der Heijden, Jazznu.com)

"StarkLinnemann heeft zich zowel naar heruitvinden als performance overtroffen in Pictures at an Exhibition, een statement waar Moessorgski alle eer wordt aangedaan" (Bernard Lefèvre, Jazzhalo.be)

"Die StarkLinnemann-Version von "Pictures At An Exhibition" ist eine Veröffentlichung, die in allen Belangen rechtfertigt, sich dieses geschichtsträchtigen Werkes anzunehmen. Respekt! Diese Bilder einer Ausstellung spannen einen weiten Bogen um das klassische Werk" (Joachim Joe Brookes, Rocktimes.de)

"Dat het live uit het hart gespeeld kan worden is groots en dat hoor je en voel je. Deze expositie van talent, originaliteit en passie is de moeite waard om bezocht te worden!" (Johan Pape, Draaiomjeoren.com)