Eendagsgasten

Door de nacht klinkt een lied

Vrijdag 10 Mei 2019 - 20:30 uur - € 18,00
bestel hier uw kaarten

Mirjam van Dam, Monique de Adelhart Toorop en Jetta Starreveld | Door de nacht klinkt een lied

piano: Guus Westdorp

Drie zangeressen die hetzelfde vak uitoefenen, drie perspectieven over entertainment tijdens de Tweede Wereldoorlog. Conny Stuart maakt furore, Jetty Paerl wordt de stem van Radio Oranje en Jetty Cantor zingt in het cabaret in Westerbork.

Met authentieke liedjes uit die tijd.

10 mei 1940 Een prachtige dag. De Duitsers vallen Nederland binnen.

Jetty Paerl is 19 jaar oud, wanneer zij met haar ouders een dagje naar Brussel gaat. Ze besluiten niet terug te keren naar Nederland, en laten zich inschepen voor een reis naar Nederlands-Indië. De reis over zee is gevaarlijk en lang. En uiteindelijk meren ze aan in… Engeland! In Londen vestigt het gezin zich. Vader Jo Paerl krijgt een baantje bij The Stratton House, alwaar de Nederlandse regering zich bevindt in ballingschap. Radio Oranje krijgt een kwartiertje zendtijd van de BBC, en het cabaret De Watergeus is een feit. Jo Paerl schrijft de teksten en dochter Jetty wordt de trooststem van Radio Oranje.
Conny Stuart is 26 jaar oud, een opkomende ster. Op 10 mei 1940 reist ze terug van een optreden en verbaast zich over de wegversperringen. Ze zingt voornamelijk Franstalig repertoire. Ook wanneer ze wordt gevraagd om mee te zingen in de revue’s van Wim Sonneveld. Om in bezet Nederland te kunnen werken, moet ze zich aanmelden bij de Kultuurkamer. Ze maakt carrière in de oorlogsjaren, de behoefte aan entertainment wordt groter en groter.
Jetty Cantor is 37 jaar oud, een gevierd zangeres en violiste bij de radio. Bij de AVRO heeft ze haar eigen ensemble. Twee weken na de Duitse inval ontslaat de directeur Wim Vogt al zijn joodse medewerkers. Dan begint voor Jetty een lange weg van vernederingen, waarbij het zingen in het cabaret van kamp Westerbork een wijze van overleven wordt.