Eendagsgasten

De schok van het nieuwe | Kunst ten tijde van WO I

Woensdag 13 November 2019 - 20:30 uur - € 18,00
bestel hier uw kaarten

Welke vernieuwingen vonden er plaats, welke schok bracht dat teweeg. Hoe verwerkten kunstenaars deze oorlog in hun verbeelding of op welke manier hielden ze zich afzijdig.

Aan de hand van een persoonlijke reis langs de oorlogsgraven in ZW België en Noord Frankrijk geeft Hanneke Bedaux een presentatie over de impact van de WOI op de kunst tussen 1914 en 1918.  Kunststromingen zoals o.a  het futurisme, expressionisme en de Stijl worden toegelicht in de context van die tijd.

De avond wordt afgewisseld met liederen uit het programma 'stemmen uit de loopgraven', samengesteld door de Tilburgse muzikanten Lizet van Beek zang en John Nuyten zang, gitaar. Zij vertolken geschiedenissen van jongemannen die in de loopgraven hun zielenroerselen in poëzie aan het papier toevertrouwden.  

HANNEKE BEDAUX
Docent kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing/cultuureducatie.

JOHN NUYTEN
John Nuyten (8-7-1959) begint met gitaarspelen op zijn 15e jaar als leerling bij Benny Ludemann, de gitarist van Toon Hermans. Drie jaar later wordt hij toegelaten tot het Brabants Conservatorium, richting klassiek gitaar. Hij studeert in 1982 af. Tijdens de klassieke studie begint John aan geïmproviseerde muziek, volgt workshops bij Niko Langenhuijzen en wordt onderdeel van de Tilburgse jazzscene. Hij speelt met Paul van Kemenade en is een van de oprichters van - en componist voor - de improvisatie-NewWave Bigband De Bigbamboozle. Midden jaren 80 tot begin jaren 90 wordt John gitarist bij de Tilburgse Waveband MAM, van Tom America. In de jaren 90 en 2000 is John minder met muziek bezig en meer als jurist en IT-architect binnen het sociaal domein (armoedebestrijding).
In 2009 begint een nieuwe muzikale periode. Samen met Pieter Bon (ex-MAMzanger en dichter) maakt hij het CD-project "Iedereen Klopt" en vervolgens "International Drive". In 2015 verzamelt John uit diverse bronnen gedichten, geschreven door soldaten aan het Eerste Wereldoorlog-front. Deze gedichten vormen de basis voor 'Voices From The Trenches', een liedprogramma, samen met Lizet van Beek.

LIZET VAN BEEK
Lizet van Beek heeft zich na haar studie klassieke zang gespecialiseerd in het vak muziektheater als maker en uitvoerder. Werkte in deze hoedanigheid samen met diverse gezelschappen, zowel op het gebied van klassieke muziek als wel op dat van het lichtere genre.