Laboratoire

Joost Lijbaart met Kika Sprangers en Greetje Bijma

Woensdag 29 Januari 2020 - 20:30 uur - € 18,00
bestel hier uw kaarten
Donderdag 30 Januari 2020 - 20:30 uur - € 18,00
bestel hier uw kaarten

Joost Lijbaart mini laboratoire met Kika Sprangers en Greetje Bijma

Slagwerker en improvisator Joost Lijbaart zal op 29 en 30 januari de dialoog aangaan met 2 musici uit een verschillende generatie.

Op 29 januari zal hij duo spelen met saxofoniste Kika Sprangers en op 30 januari is er een muzikale ontmoeting met vocaliste Greetje Bijma.

Improvisatie is een belangrijk element in de stijl van Lijbaart. Naast het reguliere drumstel maakt hij ook veel gebruik van gestemde percussie, gongs en percussive uit Afrika en Azië. 

Tijdens de concerten zal beeldhouwer Saskia de Rooy live in klei de muzikale impressies uitbeelden. 

Joost Lijbaart – drums / percussie 
Drummer en improvisator Joost Lijbaart (1967) tourde de afgelopen 30 jaar de wereld rond met o.a. saxophonist Yuri Honing en het trio Under the Surface. Zijn stijl houdt het midden tussen jazz en improvisatie muziek waarbij veel percusieve elementen uit Afrikaanse en Aziatische muziektradities worden toegevoegd.
…Weinig drummers lijken zich zo bewust van klankkleur als Joost Lijbaart. Het instrumentatium wordt door hem aan de stoffelijkheid onttrokken en veranderd in een geluidsdamp die uitnodigd tot aandachtig luisteren…( de volkskrant)

Greetje Bijma – vocalen Greetje Bijma is sinds de jaren ‘80 actief als vocaliste in de improvisatie -en jazzmuziek. Ze verwierf nationale én internationale bekendheid met het opzoeken van de grenzen van verschillende stijlen. Als “koningin van de nacht” zong ze in de opera “Die Zauberflöte” – een moderne bewerking van Mozart – maar ze gaf ook concerten met de Malinese kora speler Zoumana Diarra en de Chinese pipa speelster Ying Yang. 
In 1991 ontving ze als eerste vrouw de Boy Edgar prijs en het jaar daarop won ze in samenwerking met Louis Andriessen de Prix Italia. Met Louis Andriessen trad ze tevens op in Carnegie Hall New York. Verder was ze te zien op vele internationale podia en festivals. 

Tijdens de concerten zal beeldhouwer Saskia de Rooy live in klei de muzikale impressies uitbeelden.

Saskia S.E. de Roo (1968) Saskia studeerde van 1987 tot 1993 aan de Christelijke Hogeschool voor Schone Kunsten Constantijn Huygens in Kampen, richting beeldhouwen. Ze is geïntrigeerd door mensen. Wat raakt hen, wat ontroert hen, wat maakt hen gelukkig. Wat zijn hun dromen. Je ziet het allemaal terug in haar werk. Geankerd in traditie maar met lange wortels in de heden- daagse tijd is haar werk soms rauw, soms liefelijk, altijd oprecht en nooit alleen maar decoratief. Het grijpt je bij de kladden, het kruipt onder je huid. Saskia is al meer dan 20 jaar beeldhouwer. Ze werkt, verkoopt en geeft les in o.a. Europa en de V.S. Ze verkoopt aan kunstliefhebbers en kunstverzamelaars over de hele wereld.