Theater De Roode Bioscoop
UITVERKOCHT | Boi Akih | De Messiah van Händel
Matthieu Landweer

UITVERKOCHT | Boi Akih | De Messiah van Händel

Een vernieuwende, swingende en actuele uitvoering van de Messiah!

Zaterdag 17 dec. 2022 - 20:00 uur - € 18,00

Deze uitvoering van het beroemde oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1741 is totaal non- conformistisch, maar met veel respect voor de oorspronkelijke compositie én helemaal conform de werkwijze van Händel zelf.

Met een bezetting en klankvoorstelling in gedachten liet deze veelzijdige barokcomponist zich inspireren door het vakmanschap en de expressie van de solisten. Ook herschreef hij zijn eigen werk vaak als de uitvoering daar om vroeg en stond open voor verandering, nieuwe ideeën en stijlen.

Als collectief baant Boi Akih zich een geheel eigen weg door dit meesterwerk met een persoonlijk muziekidioom en in een on-alledaagse bezetting. De eigenzinnige combinatie van de verschillende snaarinstrumenten vormt een wonderschoon geheel waarop de flexibele en warme stem van Akihary de klassieke teksten van nieuwe zeggingskracht voorziet.

Gitarist/componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary vormen sinds 1997 de basis van Boi Akih dat steeds in nieuwe gedaantes en verschijningsvormen zijn weg op de internationale podia vindt. Muzikale tradities van de Molukken, Sunda en Bali worden vermengd met moderne jazz en geïmproviseerde muziek, klassieke Indiase muziek en West - Afrikaanse grooves tot een uniek eigen geluid.

Monica Akihary - zang, Niels Brouwer - gitaar, Sekou Dioubaté - kora, Saskia Meijs - altviool 


'An astonishing, explorative musical instrumentatrium... A beautiful moment of escape. '
(CitizenJazz okt 21)

“Boi Akih heeft altijd een fascinatie voor bijzondere klanken gehad, teweeggebracht door ongewone instrumenten. De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig.” (Jazzism feb 21)

Akihary and Brouwer have always shown deep respect for tradition but know, too, that without evolution there is stagnation. Above all, however, the music is a tale of ingenuity, loss, resilience and, ultimately, of triumph.” (All About Jazz Feb 21)