Theater De Roode Bioscoop

DE ROODE LOOPER 7 | DOEN & LATEN | ANNELOOR VAN HEEMSTRA

8 NOVEMBER | DE ROODE LOOPER 7 | Doen & Laten - Anneloor van Heemstra

Onze eigen mini-IDFA. U kunt er weer live bij zijn! Unieke filmavonden inclusief heerlijk eten van Theatercafé Spinoza.

Programma:

18.30 uur Inloop, zaal open
18.45 uur Vegetarisch filmmaaltijd (in het thema van de film), verzorgd door Theatercafé Spinoza
19.00 uur Documentaire kijken met een bordje eten.
20.00 uur Pauze
20.15 uur Nagesprek met de regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal
21.00 uur Pauze
21.15 uur Visueel dessert (korte verrassingsfilm)
21.30 uur Napraten met de regisseur en de andere bezoekers bij de bar


Doen & Laten - Anneloor van Heemstra

Een documentaireserie over stress
We vertonen aflevering 1 van seizoen 1 ‘Controle' en aflevering 2 van seizoen 2 'Koste wat kost' in aanwezigheid van de regisseur. Daarna is er ruim gelegenheid voor een gesprek met de regisseur over deze serie, maar natuurlijk ook over stress en hoe we hier vaardiger mee om kunnen gaan.

Meer over Doen & Laten:

Met een knipoog en een dosis zelfspot gaat Anneloor van Heemstra op zoek naar zichzelf te midden van haar stressvolle bestaan. Ze is echtgenote, moeder van twee kleine kinderen en heeft een vol sociaal leven. Al enige tijd kampt ze met ernstige vermoeidheidsverschijnselen en duizeligheid. Van haar huisarts krijgt ze te horen dat ze mogelijk tegen een burnout aanloopt als ze niet per direct rust neemt. Dat is het begin van een persoonlijke zoektocht die haar langs vriendinnen, zusjes, haar ouders, therapeuten en boeddhistische leraren voert. Waarom levert het streven naar geluk toch zoveel stress op?

In haar zoektocht voor de eerste serie van Doen & Laten probeerde Anneloor een burn-out af te wenden. Via haar eigen proces en interviews met mensen in haar omgeving en professionals gaf ze een inkijkje in het mechanisme van het ontstaan van stress. Anneloor probeerde bloot te leggen waarom de zoektocht naar geluk ons zoveel stress oplevert en probeerde of het ook anders kan.

In de tweede serie van Doen & Laten onderzocht Anneloor hoe het komt dat wij onze lichaam en geest als twee aparte dingen ervaren en liet ze zien wat ons dat kost. Het alleen al benoemen dat lichaam en geest één zouden kunnen zijn, roept scepsis of hilariteit op. Want de meeste mensen “geloven daar niet in”. Ook in deze serie was het eigen proces van de maakster de rode draad.

De serie werd gemaakt in samenwerking met Susanne Helmer en werd uitgezonden door de Boeddhistische Omroep Stichting.
Trailer: https://youtu.be/xqsrHh2dIgw

Meer over Anneloor van Heemstra (Amsterdam, 1978):

Sinds 2000 werkt Anneloor van Heemstra als freelance filmregisseur voor de verschillende publieke omroepen. Het liefst richt zij haar camera op de levens van mensen in de buitengebieden van onze samenleving. Ze wil de kwetsbaarheid in beeld brengen, ons zachter maken voor de mensen die worstelen met het leven. Zo maakte zij een film over gedetineerde moeders, over de ambassadeur van Irak, over een Afghaans kind in eindeloze afwachting van een status en over een jongetje dat wekelijks zijn moeder opzoekt in de gevangenis. In lezingen over de onderwerpen van haar documentaires gaat ze dieper in op de thema’s die ze heeft onderzocht.

Af en toe maakt Anneloor series waarin zij zeer persoonlijke thema's aansnijdt. Ze filmde zichzelf en haar omgeving in documentaire serie Doen & Laten. Deze 6-delige serie, uitgezonden in twee seizoenen op de NPO, ging over omgaan met stress. Nog steeds krijgt ze daar veel reacties op.

Door haar werk komt Anneloor op talloze plekken en vertrouwen even zoveel mensen haar hun verhalen toe. Ze beschouwt het als een voorrecht om iets met die verhalen te mogen doen. Het is het goud dat haar, soms met grote voorzichtigheid, wordt toevertrouwd en ze beseft maar al te goed wat het waard is. Het is niet van haar. Ze heeft het in bruikleen, mag het aan de wereld tonen.

Dit jaar debuteerde Anneloor als schrijfster/illustrator: haar boek ‘Dingen die erger zijn’ ligt nu in de boekhandel, een strip die zij maakte met Lenneke Hoope.

doen en laten
Meer De Roode Looper | Documentaires