Theater De Roode Bioscoop

Lidija Zelovic | My Own Private War

Onze eigen mini-IDFA. U kunt er weer live bij zijn! Unieke filmavonden met heerlijk eten van Theatercafé Spinoza.

De Roode Looper aflevering 3: Lidija Zelovic | My Own Private War

Programma:

18.00 uur Binnenkomst en drankje/hapje
19.00 uur. Docu 'My Own Private War'20.00 uur. Pauze (drankje, bestelling wordt opgenomen en drank gebracht)
20.15 uur. Interview met de regisseur (discussie/ interactief)
21.00 uur. Pauze (drankje, bestelling wordt opgenomen en drank gebracht)
21.15 uur. Visueel dessert ( verrassingsfilm uitgekozen door Lidija Zelovic)

Maandag 13 sep. 2021 - 18:00 uur - € 20,00

Wij nodigen u uit om na het zien van My Own Private War van Lidija Zelovic mee te denken over de toekomst van Nederland vanuit de migranten hoek en met Lidija Zelovic, een ervaringsdeskundige, een migrant zelf.

Migratie is een thema zo oud als de Odyssee. Er is geen beschaving zonder migratie. Wat maakt dat mensen hun huis verlaten om naar elders te migreren, is een complexe combinatie van leed, wanhoop en hoop. Maar ieders leven wordt op een eigen, persoonlijke manier door de emigratie verstoord. De levens van migranten, maar ook de gastlanden zelf zijn veranderd door de aanwezigheid van mensen van buiten. Een beschaving blijft niet hetzelfde. Het is niet de eerste keer dat het vooruitzicht op verandering de ‘inboorlingen’ afschrikt. Men zoekt naar de schuldigen die de verandering hebben veroorzaakt. Het gebeurt overal en altijd. En de potentie voor verdeeldheid is gigantisch. Een hard geleerde les wil Zelovic aan ons - de inboorlingen van haar nieuwe thuisland - doorgeven: Haat is nooit de oplossing.

In Nederland is er geen oorlog. Toch lijkt Nederland ook op de naden uit elkaar te scheuren. Is het Zelovic’ trauma-projectie of is de situatie echt zorgelijk aan het worden? Hoewel wij hier met z'n allen nog genoeg te verliezen hebben en iedereen zich voorlopig redelijk vriendelijk naar elkaar gedraagt, zijn die vriendelijkheidsnormen nogal verschoven. Zelovic kan het verschil goed zien, want achtentwintig jaar geleden kwam zij naar een heel ander Nederland.

Lidija Zelovic


Lidija Zelovic

Lidija Zelovic (1970) is werkzaam als regisseur, schrijver en spreker. Thuis in Sarajevo, voormalig Joegoslavië, studeerde ze letterkunde en werkte als presentatrice en journalist voor een lokaal tv station. Ze vluchtte aan het begin van de oorlog uit haar thuisland, wat haar hart brak. Om deze gevoelens te kunnen uitdrukken ging Lidija Film- en Televisiewetenschap studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Het maken van films geeft haar de mogelijkheid om persoonlijke gebeurtenissen te registreren, analyseren en te verwerken.

My Own Private War

In ‘Once Upon aTime’ (1996), ‘My Friends’ (2007) en ’My Own Private War’ 2015) vertelt Lidija Zelovic haar levensverhaal over de oorlog in ex-Joegoslavië. Zij laat zien hoe de oorlog het dagelijks leven van mensen beïnvloedde, hoe verdeeldheid haar landgenoten, collega’s, hartsvrienden, familie in zijn greep kreeg – en uiteindelijk ook haarzelf.

Deze films waren Zelovic’ manier om het verleden te begrijpen, te verteren dat men de oplossing in de haat zocht. Ze tonen haar gevecht om zichzelf te blijven in een tijd van een snel veranderende moraal en kwetsbare idealen - tijdens en na de oorlog.

Meer De Roode Looper | Documentaires