De film
De jaszakken van Peter Vos waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kon niet anders dan tekenen. Van jongs af aan voorzag hij proefwerken, brieven, eigenlijk alle papier dat hij onder handen kreeg, van tekeningen. "Je kan het ook een ziektebeeld noemen", aldus zoon Sander Vos.
Regisseur David de Jongh ontrafelt in de documentaire Vogelparadijs, via het werk van Peter Vos, diens passies en demonen, in navolging van het credo van Vos: "In je werk kun je je niet verbergen." Naast honderden virtuoze tekeningen bevat de film ook adembenemende beelden van vogels, gesprekken met intimi (waaronder collega’s Peter van Straaten en Rinus Ferdinandusse) en de prachtige stem van Peter Vos in archiefopnamen. Dat maakt Vogelparadijs tot een meeslepend levensverhaal, waarin werk en leven onlosmakelijk zijn samengeklonken. .
Tekenen is een oefening in goed kijken, aldus Vos. De film van David de Jongh nodigt uit tot heel goed kijken.
De regisseur
David de Jongh maakt films over mensen. Vaak zijn het beroemde, ingewikkelde, kunstzinnige persoonlijkheden. Hij portretteert mensen via zijn camera, microfoon en door middel van montage. Zo ontstaan films die de kijker meeslepen in wonderlijke levenslopen, die andere tijden levend en motieven van mensen inzichtelijk maken.
Hij leerde het vak bij het Amsterdamse televisiekanaal Studenten TV, liep stage bij Frans Bromet en werkte vervolgens bij radio- en televisie. Hij maakte oa documentaires over Frans Bromet, over zijn vader Eddy de Jongh en ook maakte hij een ingenieuze radiodocumentaire over Ischa Meijer. Zijn nieuwste documentaire komt op 25 mei op tv (NPO 2).