Theater De Roode Bioscoop
De Roode Looper  | Vogelparadijs 

De Roode Looper | Vogelparadijs

DE ROODE LOOPER | ELKE 2 WEKEN IN DE ROODE BIOSCOOP

23 MEI | VOGELPARADIJS
Documentaire van David de Jongh over tekenaar Peter Vos (1935-2010).

We starten deze avond zoals gebruikelijk met een heerlijke vegetarische ‘filmmaaltijd’ geserveerd door ons theatercafé Spinoza.

Regisseur David de Jongh is de speciale gast van deze avond. Na de film zal Susan Koenen met hem in gesprek gaan. Natuurlijk krijgt het publiek volop de gelegenheid vragen te stellen.

Programma:
18.30 uur Deuren open
18.45 uur
Vegetarisch filmmaaltijd
19.15 uur
Vertoning documentaire
na de film:
Nagesprek met de regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal
afsluitend:
Napraten met de regisseur en de andere bezoekers bij de bar

toegang 20 euro | prijs is inclusief maaltijd

Maandag 23 mei 2022 - 18:30 uur - € 20,00

De film

De jaszakken van Peter Vos waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kon niet anders dan tekenen. Van jongs af aan voorzag hij proefwerken, brieven, eigenlijk alle papier dat hij onder handen kreeg, van tekeningen. "Je kan het ook een ziektebeeld noemen", aldus zoon Sander Vos.

Regisseur David de Jongh ontrafelt in de documentaire Vogelparadijs, via het werk van Peter Vos, diens passies en demonen, in navolging van het credo van Vos: "In je werk kun je je niet verbergen." Naast honderden virtuoze tekeningen bevat de film ook adembenemende beelden van vogels, gesprekken met intimi (waaronder collega’s Peter van Straaten en Rinus Ferdinandusse) en de prachtige stem van Peter Vos in archiefopnamen. Dat maakt Vogelparadijs tot een meeslepend levensverhaal, waarin werk en leven onlosmakelijk zijn samengeklonken. .

Tekenen is een oefening in goed kijken, aldus Vos. De film van David de Jongh nodigt uit tot heel goed kijken.

De regisseur

David de Jongh maakt films over mensen. Vaak zijn het beroemde, ingewikkelde, kunstzinnige persoonlijkheden. Hij portretteert mensen via zijn camera, microfoon en door middel van montage. Zo ontstaan films die de kijker meeslepen in wonderlijke levenslopen, die andere tijden levend en motieven van mensen inzichtelijk maken.

Hij leerde het vak bij het Amsterdamse televisiekanaal Studenten TV, liep stage bij Frans Bromet en werkte vervolgens bij radio- en televisie. Hij maakte oa documentaires over Frans Bromet, over zijn vader Eddy de Jongh en ook maakte hij een ingenieuze radiodocumentaire over Ischa Meijer. Zijn nieuwste documentaire komt op 25 mei op tv (NPO 2).