Theater De Roode Bioscoop

DE ROODE LOOPER | Schetsen uit Zundert | Stella van Voorst

DE ROODE LOOPER | ELKE 2 WEKEN IN DE ROODE BIOSCOOP
documentaires, nagesprekken en eten.


Programma:
18.30 uur: Inloop, zaal open
19:00 uur: Vegetarisch filmdiner (in het thema van de film) in de zaal, verzorgd door de Roode Remise
19.30 uur: Vertoning van de documentaire
Na de film: Q&A met regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal.

toegang 20 euro | prijs is inclusief maaltijd

Maandag 27 mei 2024 - 18:30 uur - € 20,00

Film - Schetsen uit Zundert

In september 2022 verbleef Stella van Voorst een maand als Artist in Residence in de Van Gogh AIR in Zundert, het geboortedorp van Vincent van Gogh.

Gewend aan (en moe van) documentaire filmprojecten die vaak jaren duren, had ze grote behoefte hier juist te improviseren. Stella wilde weg van de schrijftafel en zonder research vooraf en zonder filmplan, reageren wat er op haar pad zou komen. Met de beperking van tijd en plaats als enig houvast. In de 30 dagen die ze in Zundert verbleef heeft ze de film gedraaid, gemonteerd en gepresenteerd. Dat was heel intens, maar ook heel bevredigend.

Het werd een film over het dorp, over eenzaamheid, over de gemeenschap, de perenboom, de hervormde kerk waar vader van Gogh preekte. En over Vincent van Gogh zelf. Een portret van Zundert in de vorm van filmschetsen en persoonlijke observaties in briefvorm.


Regisseur - Stella van Voorst

Stella studeerde in 1990 af als maatschappijhistoricus aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in 1995 aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam in de richtingen documentaire en montage. Sinds die tijd werkt ze zowel als regisseur als editor.

Haar films kenmerken zich door een sterke visuele en observerende stijl met een goed oog voor detail.
De verbondenheid van de mens en zijn omgeving is een thema dat steeds terugkeert in haar werk.
Hoe leven mensen samen? Hoe is hun interactie met de omgeving? Waar vinden ze troost als het leven niet loopt zoals ze zich hadden voorgesteld? Wat zegt dat over de onderliggende maatschappelijke structuren? ‘Specialist in welvaartswanhoop’ werd ze in de NRC-recensie over haar film Goede Buren (2018) genoemd. Een rake typering. Haar films zijn zowel tragisch als hoopvol en laten een liefdevolle blik op de medemens zien.

Meer De Roode Looper | Documentaires inclusief maaltijd