Theater De Roode Bioscoop

DE ROODE LOOPER | What’s Left

DE ROODE LOOPER | ELKE 2 WEKEN IN DE ROODE BIOSCOOP
documentaires, nagesprekken en eten.


Programma:
18.30 uur: Inloop, zaal open
18.45 uur: Vegetarisch filmdiner (in het thema van de film), verzorgd door Theatercafé Roode Remise
19.15 uur: Vertoning van de documentaire
Na de film: Q&A met regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal.

toegang 20 euro | prijs is inclusief maaltijd

Maandag 20 nov. 2023 - 18:30 uur - € 20,00

What’s Left

regie: Johan Fretz en Juul op den Kamp

Twee dagen na deze Roode Looper vinden de verkiezingen plaats in Nederland en ondanks de fusie van de twee linkse partijen GroenLinks en PvdA ziet het er weer niet heel rooskleurig uit voor links. Vandaar dat wij de film What’s Left op deze avond vertonen. Daarnaast hebben we als extraatje de StemWijzer.

Over de film:

Electoraal ligt links Nederland, en de PvdA in het bijzonder, goeddeels in puin. Hoe heeft het zover kunnen komen en hoe zou de wederopstanding kunnen worden ingezet? 

In deze persoonlijke en bij vlagen bijtende documentaire houden filmmakers Juul Op den Kamp en Johan Fretz de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht en stellen de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Waar is het misgegaan met idealen van de PvdA? Hoe kon het gebeuren dat een partij die ooit de arbeidersklasse van een heel land vertegenwoordigde het neoliberale marktdenken zo gretig omarmde?

Het resultaat is een meeslepende en nieuwsgierige blik op de geschiedenis van de sociaaldemocratie in Nederland. Oud PvdA-leiders lieten zich interviewen om hun reflecties op die geschiedenis te delen en te reageren op het verwijt dat de partij haar idealen gaandeweg steeds meer in de uitverkoop heeft gezet. 

Over de regisseurs:
Juul op den Kamp (1992) is documentaire- en reclame regisseur. Ze studeerde in 2014 af aan de Filmacademie, won de FPN producenten award en een Fulbright beurs en behaalde daarmee haar master documentaire regie & journalistiek aan Parsons University in New York. Haar ambitie is om filmische schoonheid in documentaires te verbinden met het bespreekbaar maken van taboes en urgente sociale problemen.
Johan Fretz (1985) is schrijver, theater- en podcastmaker. Hij studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Hij was columnist voor De Volkskrant en Het Parool. Zijn tweede roman, 'Onder de Paramariboom', won De Boekhandelsprijs 2019 en Fretz maakte hier een theaterprogramma van waarmee hij door het land toerde. Recent debuteerde hij ook als documentairemaker met 'What's Left'. Zijn nieuwe boek, een samenstelling van tien jaar columns, essays en verhalen, 'Met Vriendelijke Groet', verscheen in oktober 2022. Momenteel maakt hij de politieke podcast ‘Waanzinnig Land’ 

Na afloop volgt een Q&A met de editor van deze film: Maarten Ernest. Deze film is een typische montagefilm en hierdoor werd Maarten echt een mede-maker van ‘What’s Left’. Misschien dat ook Johan Fretz aanschuift, maar dat is nu nog niet helemaal zeker.

'Over de StemWijzer (Live)'
Om goed voorbereid naar de stembus te gaan, doen we met het publiek de StemWijzer en gaan met elkaar in discussie over het resultaat, onder leiding van de bedenker van deze meest populaire internetsite in verkiezingstijd, Jochum de Graaf.

Meer De Roode Looper | Documentaires inclusief maaltijd