Theater De Roode Bioscoop

IN DE ROODE BIOSCOOP | elke dag op AT5 | vanaf 22.40 uur

Vanaf maandag 10 mei 22.40 uur zendt de Amsterdamse stadszender AT5 dagelijks de concerten uit, die in februari bij ons zijn opgenomen. In het programma In de Roode Bioscoop worden in totaal 50 kleine ensembles gepresenteerd, van jazz tot klassiek, van pop/indie tot wereldmuziek.

In februari hebben we de Roode Bioscoop een paar weken om tot een muzikale oase omgetoverd. We hebben de deur op een kier gezet en lieten honderddertig muzikanten naar binnen. Een bonte stoet avonturiers van wereldformaat trok voorbij: van de jonge jazztrompettist Ian Cleaver met gitarist Jesse van Ruller tot het Braziliaanse collectief Olaiá, en van de Keniaanse singer-songwriter Marly Niyambura tot klassieke talenten Kalle de Bie & Ruña ‘t Hart en meer gevestigde namen uit de jazz zoals Benjamin Herman en Ben van Gelder.

De musici voelden weer die nerveuze spanning van een echt concert. Het leverde vijftig prachtige opnames op waarvan iedereen nu thuis kan genieten.

Zo lijkt het alsof u er alsnog bij bent tijdens die bijzondere dagen in de Roode Bioscoop.

De sessies werden mogelijk gemaakt door de steun van Amarte Studio Concerts en Stichting New Amsterdam Jazz, twee jonge initiatieven die het doel delen om het culturele leven in Nederland te ondersteunen. De twee stichtingen besloten de handen ineen te slaan, nadat zij niet alleen de behoefte van muzikanten om weer te spelen herkenden, maar ook inzagen wat voor steun een soortgelijke professionele audio- en visuele registratie kan bieden; voor de muzikanten, maar ook voor mensen thuis als muzikaal lichtpuntje tijdens deze muziekarme dagen.

Amarte Studio Concerts

Amarte Studio Concerts is een platform van het Amarte Fonds dat artiesten een offline én een online podium biedt. ASC biedt artiesten de mogelijkheid om op hoog niveau opnamen in beeld en geluid te maken.

Stichting New Amsterdam Jazz

Stichting New Amsterdam Jazz is in 2020 opgericht met de missie om het geluid van de in Nederland gevestigde jazz scene lokaal en internationaal te versterken, en deze te verbinden met jazzscenes over de hele wereld.

Meer Laboratoire