Theater De Roode Bioscoop
Kenneth Herdigein | Mei
Sjoerd Kaandorp

Kenneth Herdigein | Mei

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

Deze eerste zin van het beroemde gedicht Mei van Herman Gorter vormt de rode draad in de nieuwe lichtvoetige voorstelling van Kenneth Herdigein.

Zondag 22 mei 2022 - 16:00 uur - € 14,00

Een voorstelling over zijn liefde voor taal en fascinatie voor dichters. De vuilnismannen van onze ziel noemt hij ze. Een fascinatie die terugvoert naar zijn wortels: zijn geboorteland Suriname. Waar de Vijftigers voor het eerst in Sranan Tongo dichtten. Lyrisch en vrij zoals de Tachtigers van de negentiende eeuw.

Kenneth ziet bijvoorbeeld in het werk van Michael Slory duidelijk de inspiratie die de Hollandse dichtmeerster hem hebben geschonken. In 1863 werd de slavernij afgeschaft. Er braken andere tijden aan. Een nieuwe Lente in de literatuur.

Mei kan overal worden gespeeld. Op een festival, in een klein theater, een kerkje. Maar ook op middelbare scholen of gewoon bij iemand thuis. De lengte van de voorstelling is variabel: van twintig minuten tot bijna een uur.

Mei is een belangrijke voorstelling. Vooral in deze tijd. Waarin er steeds minder Nederlands wordt gesproken.

Hanny Halkema (o.a. Theaterrecensent Dagblad Trouw):
"Wat een voordracht! Ik kan me voorstellen dat je zenuwachtig was van tevoren: zo'n enorm stuk uit je hoofd en bepaald niet de makkelijkste kost. Maar wat klonk dat lekker. Vroeger heb ik het vaak gelezen, ook vanwege mijn studie, maar nu kon ik me er gewoon in laten zuigen door jou, vol overgave, heerlijk. Dank!"

Kenneth Herdigein heeft in vele toneelstukken en films gespeeld, zoals Timon van Athene (Toneelgroep Amsterdam), Romeo & Jeanette (Werktheater), Amandla Mandela (Nelson Mandela in A Long Walk To Freedom).
Hans Man in 't Veld (o.a. Werktheater) ondersteunt hem in dit project.