Theater De Roode Bioscoop
Laten we praten 9 | Over Sexisme

Laten we praten 9 | Over Sexisme

inloop vanaf 20.00 uur | aanvang programma 20.30 uur

Hoeveel seksisme is er in de literatuur – en hoe halen we het eruit?

Donderdag 10 nov. 2022 - 20:30 uur - € 10,00

Onder de titel ‘Optimistische Woede’ verscheen onlangs een pamflet van de actiegroep Fixdit! dat oproept tot een ‘ritselende, wapperende, ruisende revolutie’ in de literaire wereld. Veel te lang heeft de mannelijke blik gedomineerd in boeken, in recensies en in de literaire canon; kregen mannen meer subsidies en prijzen; werden ‘vrouwenboeken’ over ‘vrouwenthema’s’ in een apart hokje geduwd, waar mannelijke lezers vervolgens nauwelijks kwamen. Daar wil de uit elf vrouwelijk auteurs bestaande groep iets aan doen. Niet alleen omdat het onrechtvaardig is maar ook omdat ‘te weinig literatuur lezen van vrouwen kan leiden tot mentale armoede, blinde vlekken in het dagelijks leven, een raar eenzijdig mensbeeld en een ernstig tekort aan kennis over de wereld,’ aldus het pamflet.

Staan de zaken er in de boekenwereld echt zo dramatisch voor? En wat zijn dan de effectiefste manieren om er iets aan te doen? We praten erover met drie schrijvers: Nelleke Noordervliet (auteur van romans, columns en gedichten), Fleur Speet (recensent, lid van Fixdit!) en Babs Gons (dichter, essayist, spoken word-artist). Het gesprek wordt deze keer geleid door schrijver en columnist Sarah Sluimer, Daan Heerma van Voss spreekt als gewoonlijk een slotwoord.

Laten we praten is een programma over de literaire actualiteit waarin niet de polemiek maar de uitwisseling van gedachten voorop staat. Het wordt georganiseerd door schrijvers Daan Heerma van Voss en Hans Maarten van den Brink.

Een overzicht van eerdere afleveringen vind je hier:

https://www.roodebioscoop.nl/l...

https://boomchicago.nl/nl/even...