Theater De Roode Bioscoop
NANI | INTERNATIONAL LADINO DAY

NANI | INTERNATIONAL LADINO DAY

Nani presenteert: de allereerste viering van International Ladino Day in Amsterdam!

Ladino is een bedreigde taal die dicht bij het Spaans ligt en die in de 15e eeuw werd gesproken door de Joodse bevolking van het multireligieuze Spanje. Het Ladino wordt vandaag de dag naar schatting door minder dan 60.000 mensen gesproken. Nani (Noam Vazana) is een van de drie artiesten wereldwijd die nieuwe liedjes schrijven in het Ladino.

Welkom op deze allereerste International Ladino Day in de Roode Bioscoop te Amsterdam. Er zijn drie sessies met elk een verschillend programma. Kom genieten van de prachtige Ladino-songs en de Sefardische cultuur in een intieme setting waar je Nani van dichtbij kunt meemaken!

Programma International Ladino Day Amsterdam 2024

12 uur: Lezing over de Sefardische cultuur inclusief muziekvoorbeelden-
16 uur: Workshop waarin het publiek een Ladino-song leert zingen (kinderen ook welkom)-
20 uur: Afsluitend optreden met songs van Nani’s Ladino-album ‘Ke Haber’

Meet & Greet met Nani na alle sets!

kaarten 20 euro per sessie | passe partout 45 euro

Zaterdag 09 mrt. 2024 - 12:00 uur - € 20,00
Zaterdag 09 mrt. 2024 - 16:00 uur - € 20,00
Zaterdag 09 mrt. 2024 - 20:00 uur - € 20,00

In haar 4e soloalbum Ke Haber ('What's New') vangt Nani de geest van de oude, matriarchale taal en cultuur en stuwt deze de 21e eeuw in met sociaal relevante teksten, waarin ze migratie, gender en empowerment van vrouwen viert. De soundscape slaat een brug tussen traditie en het moderne leven, vangt de geluiden en geuren van de markt en versmelt ze met rauwe, flamencoachtige zang en verrassende instrumentaties. 
De zachte fluwelen tromboneklank verfraaien mariachi-gitaren en Arabische percussie met een glimp van piano, cello en zelfs de tokkelgeluiden van de Zuid-Amerikaanse charango, waardoor dit programma een mozaïek van magisch realisme wordt."Ik speel Ladino omdat ik de toekomst zie als ik naar het verleden kijk." - Nani Noam VazanaNani presenteert een nieuw geluid en perspectief, waarbij de clichés van Ladino-muziek worden vermeden, en heeft als doel een plaats te veroveren binnen de wereld van de hedendaagse Latin- en Indie-muziek.
Haar muziek klinkt niet traditioneel, maar weet een bijna verdwenen cultuur weer tot leven te wekken.Luister hier naar het nummer ‘Una Segunda Piel’ over een tweede huid, verwijzing naar de dood als metamorfose.

Over Nani Noam Vazana
Nani is componist, zangeres, pianist en trombonist. Ze vertegenwoordigde Nederland op het EU Music Festival Vietnam, en gaf meer dan 2000 concerten over de hele wereld - ook in het Kennedy Center USA, Jazzahead DE en London Jazz Festival UK. Ze won de SENA Muziekproductie Prijs, de Sefardische Award van de International Joods Festival, de Arts Council England Award UK en de PAIS Album Award ISR. De NPO-zender bracht een mini documentaire uit over haar muzikale werk en ze componeerde ook muziek voor BBC4 en NPO-documentaires. Nani is docent aan de London Performing Academy of Music en de Jerusalem Muziek Academy.

PersHaar melodieën zweven langs flamenco, langs zwierige Arabische muziek, langs dansmuziek uit de Balkan en zelfs gitaarmuziek uit het Andesgebergte. Bijna niet te bevatten, maar Vazana zingt en speelt dit alles zo vanzelfsprekend dat je na twee nummers ophoudt met je pogingen de boel te ontleden.” – Volkskrant“Nani’s optreden op Tres Culturas Festival veroorzaakte een storm, zowel op het podium als in het publiek. Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik zo op het puntje van mijn stoel zat, wachtend op een artiest om me te ontlasten en me weer te laten ademen "- El Pais, Spanje"Noam betoverde de zaal." - Roccella Jazz Festival, Italië