Theater De Roode Bioscoop
Rogério Bicudo | De muziek van Tom, Chico & Edu

Rogério Bicudo | De muziek van Tom, Chico & Edu

Rogério Bicudo | De muziek van Tom, Chico & Edu | Donderdag 3 februari
Gitarist Rogério Bicudo stelde een avond samen rond het werk van de beste Braziliaanse dichters en componisten.

Donderdag 03 feb. 2022 - 20:00 uur - € 20,00

Gitarist Rogério Bicudo heeft dit repertoire selectief gekozen uit het werk van de beste Braziliaanse dichters en componisten.

Het programma rondom de muziek van drie van die grote componisten, Tom Jobim, Chico Buarque en Edu Lobo, is een selectie van instrumentaal en gezongen thema’s die de diepten vertegenwoordigen van al zijn verworven muzikale kennis van de Braziliaanse populaire muziek (MPB, Música Popular Brasileira).

We luisteren naar een lyrische weergave met een enorme melodische kracht en harmonische rijkdom in een boeiende combinatie van vertrouwde repertoire en minder bekende masterwerken.

Bicudo combineert klassieke techniek met populaire harmonie en zijn gitaarspel is extreem rijk aan fantasie, improvisatie en contrapunt.

Ook spelend en zingend is hij in zijn element, perfect op elkaar afgestemd.

Kortom, Rogério Bicudo vertoont een stijl die rechtstreeks afstamt van de traditie van grote choro- en sambameesters uit het verleden.

Antonio Carlos (Tom) Jobim was een pianist, componist, songwriter en arrangeur. Een van de grote exponenten van de Braziliaanse muziek en een primaire kracht achter de creatie van de bossanova die in de jaren zestig internationaal populair werd. Hij componeerde ook klassieke werken en filmmuziek. Hij werd beïnvloed door de muziek van landgenoten Pixinguinha, Ary Barroso en Heitor Villa-Lobos en door de muziek van Claude Debussy en Maurice Ravel.

Chico Buarque is een singer-songwriter, componist, dichter en schrijver. Als kind was hij onder de indruk van de bossanova-stijl, voornamelijk het werk van Tom Jobim en João Gilberto. Zijn muziek bevat vaak sociaal en culturele reflecties op Brazilië. In 2019 ontving hij de 'Camões Prize', de belangrijkste prijs voor literatuur in de Portugese taal.

Edu Lobo is een singer-songwriter, arrangeur, gitarist en componist die in de jaren zestig bekendheid verwierf als onderdeel van de tweede generatie van de bossanova-beweging. Hij was ook een van de eerste grote namen van MPB Música Popular Brasileira. Hij componeerde voor theater, film en ballet.

In 2013 won hij een Grammy voor beste MPB-album ‘Edu Lobo & The Metropole Orkest’.