Theater De Roode Bioscoop
DE ROODE LOOPER | Alles van Waarde | Frans Bromet

DE ROODE LOOPER | Alles van Waarde | Frans Bromet

DE ROODE LOOPER | ELKE 2 WEKEN IN DE ROODE BIOSCOOP
documentaires, nagesprekken en eten.


Programma:
18.30 uur: Inloop, zaal open
18.45 uur: Vegetarisch filmdiner (in het thema van de film), verzorgd door Theatercafé Spinoza
19.15 uur: Vertoning van de documentaire
Na de film: Q&A met regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal.

toegang 20 euro | prijs is inclusief maaltijd

Maandag 06 feb. 2023 - 18:30 uur - € 20,00

Film: Alles van waarde

In de documentaire 'Alles van waarde' windt Frans Bromet zich op geheel eigen wijze op over het verdwijnen van de menselijke maat in de wereld om hem heen. Het resultaat is een film die het hart van de actuele maatschappelijke ontwikkelingen raakt.

Waar Frans zich machteloos voelt, trekt zijn nuchtere, meer pragmatische dochter Laura ten strijde. Zij heeft niet veel last van de door Frans zo verfoeide zakkenvullende managers-kaste. Als fractievoorzitter van de lokale GroenLinks-afdeling is ze ervan overtuigd dat je zaken kunt veranderen door dicht bij huis te beginnen. Haar ambities zorgen ervoor dat ze als fractiemedewerker in de Tweede Kamer komt. Van de pessimistische levensinstelling van haar vader heeft ze niet veel meegekregen. Ze vindt dan ook dat hij schromelijk overdrijft.

Frans: "Denk je dat er een generatiekloof is tussen ons?"

Laura: "Nee, ik denk eigenlijk niet in generatiekloven. Het is ook gewoon een levenshouding. Of dat je let op de negatieve dingen of dat je let op de positieve dingen. Ik ben niet zo’n zwartgallig type. Ik ben een optimist. En dat ben jij niet volgens mij."

Frans: "Ik weet niet of ik een optimist ben. Ik ben volgens mij een réalist."

De discussies tussen vader en dochter gaan continu door, of ze nu op werkbezoek zijn of in de trein of in een klein rood autootje zitten. Ze vormen de rode draad in de film. Ze zijn grappig en tegelijkertijd veelzeggend voor de stand van het land.

Regisseur: Frans Bromet

Frans Bromet heeft door de jaren heen zijn eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. De regisseur en cameraman brak door bij de grote menigte met de serie Buren (1990) waarin hij, met zijn herkenbare stemgeluid en insinuerende vragen, het Nederlandse publiek 75 afleveringen lang wist te boeien. Als film- en programmamaker heeft hij na een lange carrière in de speelfilm al vele jaren geleden besloten om nooit meer iets in scène te zetten: 'Voor mijn camera komen sindsdien alleen nog maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen'. Voor zijn complete werk kreeg hij in 2017Voor zijn complete werk kreeg hij in 2017 een  zilveren ere-Nipkowschijf.