Theater De Roode Bioscoop
DE ROODE LOOPER | Hajo, een Joodse vluchteling

DE ROODE LOOPER | Hajo, een Joodse vluchteling

DE ROODE LOOPER | ELKE 2 WEKEN IN DE ROODE BIOSCOOP
documentaires, nagesprekken en eten.


Programma:
18.30 uur: Inloop, zaal open
18.45 uur: Vegetarisch filmdiner (in het thema van de film), verzorgd door Theatercafé Spinoza
19.15 uur: Vertoning van de documentaire
Na de film: Q&A met regisseur met alle gelegenheid voor vragen uit de zaal.

toegang 20 euro | prijs is inclusief maaltijd

Maandag 01 mei 2023 - 18:30 uur - € 20,00

Speciaal voor deze Tweede Wereldoorlog-editie van De Roode Looper op 1 mei vertonen we de bijzondere documentaire: 

Hajo, een Joodse vluchteling
Dit bijzondere verhaal, dicht op de huid gefilmd, vertelt hoe een Duitse jongen zijn leven in Nederland doorbrengt nadat zijn ouders hem eind 1938 op de trein naar Nederland hebben gezet. 
Nederland hield tussen 1934 en 1938 de grenzen steeds meer gesloten voor de vele vluchtelingen uit Duitsland. Maar na de Kristallnacht, november 1938, mogen er 1500 Joodse kinderen met kindertreinen naar Nederland komen. De dan veertienjarige Hajo is één van hen. Op het eind van zijn leven gaat hij terug naar de huizen waar hij als vluchtelingenkind woonde en herleest hij de brieven die hij aan zijn ouders schreef. Zijn ervaringen als vluchteling in Nederland heeft een grote impact gehad op de rest van zijn leven.

Jacqueline de Bruijn is politicoloog en communicatiewetenschapper. In haar studententijd maakte ze programma's voor het Amsterdamse Studenten TV. Ze werkt nu als documentairemaker & videodocent. Het Lot van Vola is haar regiedebuut voor dramaproducties. Jacqueline maakte eerder de documentaire De Omslag, over een aantal joden met een kritische houding ten opzichte van Israël. Hajo was een van de hoofdpersonen van die film. De Bruijn besloot daarna een aparte film over Hajo te maken en samen met hem terug te gaan naar belangrijke plekken uit zijn jeugd.