Theater De Roode Bioscoop
Soiree de Nadezda | Un document humain
Soiree de Nadezda | Un document humain

Soiree de Nadezda | Un document humain

Het 4de seizoen van de concertserie Soirée de Nadezda. De serie is in 2018 opgericht door pianiste Nadezda Filippova. Het is een concertreeks waarin zij klassieke muziek dichter bij het publiek brengt door middel van het creëren van een unieke sfeer in haar concerten.

Woensdag 11 mei 2022 - 20:00 uur - € 20,00

11 mei 2022 speelt Filippova sonate van F. Liszt. Muziekliefhebbers kennen de componist zeker, al dan niet van de pretentieuze Liszt concours in Utrecht.

Maar wat als je geen ‘klassieke muziekkenner’ bent?

Je moet je je voorstellen dat Liszt een soort rockster was in zijn tijd. Een van de grootste pianovirtuozen die de muziekgeschiedenis kent. Vrouwen zwijmelde weg als hij het podium opkwam, de vleugel stoomde onder zijn vingers. Hij heeft ontzettend veel pianowerken nagelaten en toch maar één sonate (L. v. Beethoven schreef 32 sonates bij voorbeeld) . Deze ene sonata is deels autobiografisch hoewel Liszt daar zelf nooit publieke over heeft gesproken. In deze muziek kan men de invloed van Belcanto horen uit de Italiaanse opera. Een strijd met donkere kanten van de ziel, hoop en twijfel. Met andere woorden kan men het innerlijke leven van een idealist horen.

Na de sonate wordt de avond met variaties van W. A. Mozart "Ah, vous dirai-je Maman" afgerond. Deze muziek klinkt bekend voor elke oor!