Theater De Roode Bioscoop
STADSDORP LIVE | DRANK

STADSDORP LIVE | DRANK

Dankzij de subsidie via Centrum Begroot kunnen we verder en we hebben er zin in. Laat het bier maar vloeien op die dinsdagavond. Aan de hand van Drank schetsen we het beeld van Amsterdam dat tot diep in de 19e eeuw aan het bier was - zelfs kinderen - omdat het drinkwater onbetrouwbaar was. Totdat jonkheer van Lennep op het idee kwam om water uit de duinen naar de stad te vervoeren via buizen. Deze pijpleiding kwam uit op het Haarlemmerplein. Er stond daar ook een tap.

Dinsdag 10 okt. 2023 - 20:00 uur - € 7,50

Het heeft wat voeten in aarde gehad - er waren protesten van grondeigenaren - maar toen had de stad eindelijk zijn water, volgens sommigen het zuiverste ter wereld. Van Lennep heeft een modern beeld gekregen achter de Willemspoort. De historica Marita Matthijsen (die een biografie schreef over Van Lennep) gaat hierover vertellen. Verder zijn we in onderhandeling met een kleine bierbrouwer die de strijd heeft aangebonden tegen de grote brouwerijen: het speciaalbier is met een stevige opmars bezig. Tenslotte geven we het woord aan Jeroen van Zanden die op de Willemstraat de non-alcoholische slijterij Nix=Nix heeft geopend nadat hij van zijn alcolholverslaving was afgeraakt. We gaan op hem en andere moedige vertegenwoordigers van de Blauwe Knoop proosten.

En dan de muziek: er wordt gespeeld door - hoe kan het anders - Trio Bier met uiteraard veel drankliederen en persoonlijke verhalen. We beginnen om 20.00 uur, de presentatie is als vanouds in handen van Maria Goos en Jaap Huisman. En dan brengt IJsbrand van Veelen ook nog zijn column die zomaar eens zou kunnen gaan over de voorouders van Heineken die werden geboren op de Korte Prinsengracht. De loterij is dit keer in handen van Mario Raadwijk.