Theater De Roode Bioscoop
OVER

OVER

Theater de Roode Bioscoop is een eigenzinnig podium en artistieke ontmoetingsplek voor onverschrokken artiesten en bezoekers, met een avontuurlijke kijk op muziek en literatuur. Aanstormende talenten en gevestigde podiumkunstenaars krijgen de kans af te wijken van gebaande artistieke paden en in alle vrijheid nieuwe concepten te onderzoeken. Soms voor het eerst voor publiek. Artiesten en bezoekers beleven oog in oog met elkaar het unieke moment van een ontwikkelproces. Zulke kansen krijg je in het muziektheaterlandschap van Amsterdam maar zelden.

Theater de Roode Bioscoop kent een lange en bewogen historie. . Gerhard Rijnders richtte de Westerbioscoop op en deze werd in de volksmond “de roode bioscoop” genoemd omdat er films vertoont werden naar de ideeën van Domela Nieuwenhuis.Er werden propagandafilms vertoond die met leuzen als ‘Stuurt uw kinderen naar onze bioscoop!’ werden aangeprezen. De vertoningen waren verre van lucratief en de bioscoop moest al snel de deuren weer sluiten. In het pand vestigde zich daarna onder meer een dansschool, een fietsenmaker en een groenteboer. Vanaf eind jaren zeventig vond het gebouw weer een culturele bestemming: muziektheatergroep De Gebroeders Flint vestigde er een repetitieruimte. Vanaf die tijd is er gestaag gebouwd aan een rijke muziektheaterprogrammering.

De Roode Bioscoop heeft als missie om met zijn uitzonderlijke historie, locatie en akoestiek een vrijplaats in Amsterdam te zijn waar nieuw en gevestigd talent op kleine schaal (het theater telt 70 stoelen) en in vrijheid kan experimenteren. Met gastvrijheid hoog in het vaandel willen we het publiek deelgenoot maken van artistieke maakprocessen in een ongekend intieme setting in het hart van Amsterdam.

OVER
bron: Delpher