Theater De Roode Bioscoop
De Blues van Kattenburg
Tim Hillige

De Blues van Kattenburg

Een muziekvoorstelling met acteur Harpert Michielsen en twee musici, Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano).

Een theatervertelling met muziek er om heen. Dick Kattenburg (1919-1944) is de hoofdpersoon, daarnaast zijn leraar Leo Smit (1900-1943).
Dick Kattenburg wordt geboren in Amsterdam. Hij neemt compositieles bij Leo Smit.
Dan breekt de oorlog uit.

logo tndd klein
Zaterdag 04 mei 2024 - 21:00 uur - € 18,00

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist – maakt zich zorgen. Achter de piano kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt een blues. Er is verdriet, maar ook levenslust.
 
Vele Nederlands Joodse componisten overleefden de oorlog niet. Hun muziek verdween na de oorlog uit beeld. Het Leo Smit Ensemble o.l.v. Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, laat deze muziek weer klinken.


Fluitiste Eleonore Pameijer kan bogen op een indrukwekkende internationale carrière. Met haar warme klank, rotsvaste techniek en grote muzikaliteit weet zij het publiek te boeien (NRC).

Achtentwintig jaar geleden richtte zij de Leo Smit Stichting op. Deze stichting brengt muziek van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten weer onder de aandacht van het publiek. 

Tobias Borsboom is een van de bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij onderscheidt zich door zijn fijnzinnige en poëtische interpretaties. Als winnaar van de Classical Talent Award trad hij op in alle belangrijke concertzalen van Nederland. Tobias staat ook bekend als creatieve programmeur van ongebruikelijke concertprogramma’s.

Acteur Harpert Michielsen studeerde in 1998 af aan de Toneelschool Maastricht. Hij speelde bij gezelschappen als De Trust en Het Nationale Toneel. Hij maakte zijn filmdebuut in ‘De trein van zes uur tien’ van Frank Ketelaar. In de dramaserie De Erfenis (RTL4, 2004) speelde hij de hoofdrol. Hij speelde de rol van François van ’t Sant in de musical Soldaat van Oranje. Michielsen maakte meeslepende solovoorstellingen over Samuel Sarphati, Baruch Spinoza en Emanuel Boekman.

In de voorstelling wordt de volgende muziek gespeeld:

Dick Kattenburg Blues voor piano (fragment)

Dick Kattenburg uit de Sonate voor fluit en piano: tweede deel

Leo Smit uit Suite voor piano: derde deel (fragment)

Leo Smit Hommage à Sherlock Holmes voor piano (fragment)

Leo Smit uit de Suite voor piano: tweede deel (fragment)

Leo Smit uit de Sonate voor fluit en klavier: eerste deel

Leo Smit uit de Suite voor piano: eerste deel

Leo Smit uit Sonate voor fluit en klavier: tweede deel

Dick Kattenburg uit de Sonate voor fluit en piano: derde deel (fragment)

Marius Flothuis Aubade voor fluit solo

Dick Kattenburg Pièce voor fluit en piano

Deze voorstelling is een project van de Leo Smit Stichting
WWW.LEOSMIT.ORG, WWW.FORBIDDENMUSICREGAINED.ORG