Theater De Roode Bioscoop
DE STOKERS

DE STOKERS

Banjo, drumkoffer, contrabas, accordeon, toeters en bellen, zingende zaag, stemmen, verdeeld over 7 mannen. De Stokers, voila! Polka, hoempa, Balkan, smartlap, ska, country, bluegrass... de Stokers doen er hun eigen ding mee en meestal komen ze ermee weg. De muziek overstijgt de gangbare hokjes en genres. Nederlandstalige manisch melancholische circuspunk? Aanstekelijk dansbare wereldmuziek? Woorden schieten te kort om de lading te dekken. Beter kom je kijken, luisteren en dansen!

De Stokers zijn:
Bastian Orth: drums
Remy Giraud
: accordeon en piano
Wiechert Warntjes
: gitaar, banjo, ukelele, zingende zaag etc.
Daan de Bruyne: basgitaar en contrabas
Harm van Putten: zang
Menno Vermeulen
: saxofoon en zang
Eric Dekkers
: trombone

Vrijdag 12 jul. 2024 - 20:00 uur - € 10,00

In 2009 beginnen de Stokers met het stoken van muzikale plannen. Na veel gesleutel en experiment ontstaat de band zoals die er nu staat. Het is lastig om de muziek in een hokje te stoppen, er bestaat eigenlijk geen genre dat de lading goed dekt. De semi-akoestische sound, luid genoeg om ook een grote zaal of tent in beweging te krijgen, kent als fundament een tot drumstel omgebouwde koffer, aangevuld met akoestische instrumenten en een blazerssectie. De mogelijkheid van de Stokers om zowel ‘zacht’ als ‘hard’ te spelen, heeft de band naar de leukste en onwaarschijnlijkste plekken gebracht. En of het nu om een afgeladen pijpenla gaat, ergens op straat of in een flinke festivaltent, feest wordt het altijd.

In 2022 is de derde langspeler van de band een feit. Ondanks Alles is ‘zeg maar’ de coronaplaat van de Stokers. Veel nummers over een wat langere periode tot stand, tussen de lockdowns door. Ook het opnameproces werd over meerdere maanden uitgesmeerd. De productie lag wederom in de bezielende handen van Thomas Olivier. Het album is (net als eerdere producties) in eigen beheer uitgebracht op vinyl en CD. De verrassingen zitten hem deze plaat in het fijne vioolgeluid en de prachtige stem van gastmuzikant Moira Mick, een stiekeme bigband en een onvervalst Jordanees draaiorgelarrangement. De presentatie in Markt Centraal (Amsterdam) was een groot feest.

Eerder werk:

In 2017 is Daargaje gepresenteerd in Paradiso. Dit 12 tracks tellende album is uitgebracht op vinyl en CD. Het drumstel is definitief vervangen door de koffer met toeters en bellen en trompet heeft plaatsgemaakt voor trombone. Het nieuwste Stokersgeluid is warm, vol en volledig. Opnieuw is de productie in handen van Thomas Olivier, ditmaal vanuit Studio Americain in Amsterdam.

Na een demo en EP wordt in 2014 Sjankverloest gelanceerd, de eerste volwaardige studioplaat, opgenomen in de IJlandstudio's in Amsterdam en geproduceerd door Thomas Olivier (Human Alert, Pedro Delgados, Hackensaw Boys). Deze plaat geeft een mooie dwarsdoorsnede van het repertoire van De Stokers. Het complete instrumentarium komt voorbij, tot de mondharp aan toe.