Theater De Roode Bioscoop
FILM | WHERE ARE YOU ADAM?

FILM | WHERE ARE YOU ADAM?

De berg Athos ligt op een schiereiland in het noordoosten van Griekenland en is een autonome monnikenrepubliek. In tientallen kloosters leven er al eeuwenlang oosters- orthodoxe monniken. De Oekraïense diaken en filmproducent Alexandr Plyska mocht in een van de kloosters filmen en maakte de documentaire Where are you, Adam?. “In stilte met de monniken samen zijn, dat is wat we beoogden.”

toegang 15 euro

inclusief inleiding en Q&A

Woensdag 10 jul. 2024 - 20:00 uur - € 15,00

Deze film vertelt het verhaal van het eeuwenoude Grieks-orthodoxe kloosterleven op Mount Athos. Het schiereiland Mount Athos, ofwel Heilige Berg, is een vrije monnikenrepubliek in Griekenland en vormt het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk.

‘’Where are you Adam?’’ gaat over de fundamentele waarden van orthodoxe gelovigen en geeft een inkijkje in het leven van monniken op de berg Athos. Een diaken Aleksandr Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko uit Oekraïne maakten deze indringende film. Centraal staan het klooster Dochiariou en zijn abt: hegumen Geronda Gregory.

In ’’Where are you Adam?’’ wisselen beelden van het ruige berglandschap van Mount Athos af met fragmenten over het leven van de monniken. Zo ontstaat een cadans tussen bidden, werken en de natuur. Het is een prachtige vastlegging van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst.