Theater De Roode Bioscoop
Joke van Leeuwen & Ensemble la Silva | Feest van het begin
Joke van Leeuwen & Ensemble la Silva | Feest van het begin

Joke van Leeuwen & Ensemble la Silva | Feest van het begin

Joke van Leeuwen met muziek van Forqueray

Hoe maak je van een beul die door zijn afkomst gedoemd was de doodstraf uit te voeren in het Parijs van de achttiende eeuw, iemand van wie je gaat houden?
In deze voorstelling ga je dat voelen. Een programma met muziek en voordracht, dat diep raakt en je fantasie naar vele plekken van vroeger en nu brengt

Woensdag 21 jun. 2023 - 20:00 uur - € 20,00
Donderdag 22 jun. 2023 - 20:00 uur - € 20,00

Oorsprong:

Charles-Henry Sanson (1739-1806) was beul. Daarnaast was hij medicus, en vond hij rust in het bespelen van verschillende strijkinstrumenten. In zijn dagboek schreef Sanson over zijn vriendschap met de klavecimbelbouwer Tobias Schmidt. Doordat Schmidt bezig was met de ontwikkeling van de forte piano bleef de vriendschap tussen de beul en de klavecimbelbouwer niet alleen bij het samen muziek maken. Hoe dat afloopt ziet u in onze voorstelling.

Rond die tijd leefden in Parijs ook vader Antoine en zoon Jean-Baptiste Forqueray, beiden gambist en componist. Antoine Forqueray was beroemd om zijn virtuoze gambaspel, berucht om zijn moeilijke karakter en men schreef verder over zijn vrouw, die hem zo prachtig begeleidde op het klavecimbel. Zeer waarschijnlijk dat de Forqueray’s de klavecimbelbouwer Tobias Schmidt kenden.

Auteur Joke van Leeuwen deed enkele jaren geleden in Parijs onderzoek naar dit alles en schreef de schitterende roman Feest van het begin en won daarmee de AKO-literatuurprijs. Zij werd geprezen om de universele vragen over waarheid en schoonheid en haar treffende beschrijving van de voortdurende zoektocht naar een beter bestaan.

De voorstelling:

Feest van het begin speelt zich af in het Parijs van rond de Franse revolutie. Naast vertellingen over de bijzondere vriendschap tussen Charles en Tobias is daar het ontroerende verhaal van Catho en Berthe, tegenpolen door hun afkomst, een vriendschap met liefde, intimiteit en warmte.

De hartstochtelijke muziek van Forqueray en de beeldende teksten versterken elkaar intens; de karakterstukken van Forqueray lijken voor de gebeurtenissen uit de roman te zijn geschreven. Ze zijn diep, zoekend, verwachtingsvol, vol hoop en wanhoop, maar bovenal wonderschoon.

Joke van Leeuwen, die voor deze voorstelling het verhaal opnieuw heeft vormgegeven, kan acteren zoals ze kan schrijven: Ontroerend, innemend en razend origineel! Zij wòrdt de verschillende personages en verdwijnt in de leefomstandigheden van de mensen.

Nanneke Schaap en Gabriele Landillo en Maxine Rizzotto nemen je met hun ingeleefde en bevlogen spel mee in de virtuoze muziek van Forqueray en daarmee in de hartstochtelijke fantasie en de werkelijkheid van  Feest van het begin.

Tekst: Joke van Leeuwen
Muziek: Antoine en Jean-Baptiste Forqueray
Concept en regie: Nanneke Schaap en Joke van Leeuwen

Ensemble la Silva:

Joke van Leeuwen - voordracht
Nanneke Schaap en Gabriele Landillo - viola da gamba
Maxine Rizzotto
- klavecimbel.