Theater De Roode Bioscoop
ROMMELHOND

ROMMELHOND

we gaan ervoor wat maakt het uit
niks te verliezen, het maakt ons niet uit maar we zijn
eindelijk vrij

Uitgelaten gaat Rommelhond tekeer op oude rammelgitaren, banjo, trekzak, klompen, viool, contrabas en een grote trom. Muziek puur en ongezouten, teksten uit het leven gegrepen, folk als bevrijding. Niets is wat je verwacht bij Rommelhond. Zoals de vaak als lieflijke meezinger gepresenteerde traditional daar was laatst een meisje loos die een onheilspellend rauwe bewerking krijgt, waarbij je hersenen aan het werk gaan en zich afvragen wat er dan wel niet met dat meisje aan de hand is. Of het hartstochtelijk gebrachte eindelijk vrij. Je voelt de noodzaak. Soms moet je zingen, soms ben je boos, soms loop je over van liefde, hoe dan ook, Rommelhond laat je dansen.

Vrijdag 31 mei 2024 - 20:00 uur - € 16,00

Wat een bevrijding wat ben ik opgelucht kilo's lichter

en een diepe zucht

met kloppend hart
lucht in m'n longen
m'n buik volgegeten
m'n liedjes gezongen, kan ik het leven weer aan

Violist Max zegt: 'Rommelhond is een soort van muzikaal straathonden kollektief onder leiding van Erik Vandenberge die ontzettend mooie liedjes schrijft waardoor hij van mineurklanken toch een glimlach op je gezicht krijgt getoverd. We repeteren niet veel maar telkens onstaat er toch weer een bijzonder stukje muziek, gespeeld vanuit het hart.'

In 2021 bracht Rommelhond de LP Eindelijk Vrij uit in eigen beheer, opgenomen in het Houtje-touwtje- stro-gebouwtje, een zelfbouw studio van strobalen. Frontman Erik Vandenberge gooide het roer om naar akoestisch en Nederlandstalig. De plaat is opgedragen aan de verloren gevaren bandleden Arnoud Brinkman en Peter van Liere die nooit terug kwamen van hun reis naar het Noorderlicht met het schip Warnow.

Erik maakte ooit zijn debuut met een plaat opgenomen in een tent. 'Muziek maken was het enige wat overbleef. Blues en folk zijn onmiskenbaar sterk aanwezig in zijn liedjes. Hij klinkt bijzonder authentiek. Met zijn voeten in de klei gezogen zingt hij op fascinerende wijze alle ellende van zich af waarbij hij af en toe meer dan fantastisch gitaar speelt.'

Erik wordt bijgestaan door bandlid-van-het-eerste-uur Natanael Boelen – die het naar het eigen zeggen 'nog steeds niet kan', maar wel weet hoe het moet – op de contrabas. Hij hangt soms de clown uit, maar intussen houdt hij de hele bende bij elkaar.
Max Swagemakers (ex platzak) weet de meest wonderlijke klanken uit zijn viool te toveren.

Hij vertaalt zijn emotionele leven naar eigenzinnige improvisaties, vol liefde en rauwheid, voert je mee met balkan-achtig, wervelend vioolspel wat je niet meer loslaat.

we varen tot het bittere eind door storm en wind eensgezind
maar we zijn eindelijk vrij

Citaten:
'Een vrolijk, spontaan en ongecompliceerd zootje ongeregeld' (Newfolksounds)

'Deze muziek beluister je niet gewoon, die onderga je' (Rootstime) 'Rommelhond overvalt je' (Halve Zolen fest.)

'Ronduit geweldige akoustische folk uit het zuiden in het nederlandstalig. Rommelhond geeft je een schop onder de kont.' (fest. de Oversteek)

'Dit is echt, dat voel je op je klompen aan' (VPRO Luisterpaal )

Personeel:
Erik vandenBerge; zang, gitaar, banjo, bandoneon, voetdrums 
Natanael Boelen; contrabas
Max Swagemakers; viool

Rommelhond speelde reeds op allerlei bekende en onbekende podia van de Piek tot Paradiso en deelde het podium met oa. het Beukorkest, Stuurbaard Bakkebaard, Johnny Dowd, Kyteman, Melle, Marc Lotterman, the Dead Brothers, Convoi Exeptional, de Kift, Roosbeef, de Stokers enzo meer..