Theater De Roode Bioscoop
SLAA | Domein van licht: alleenstaand moederschap in literatuur
Foto Dieuwertje Mertens: Bianca Sistermans Foto Ilse Josepha Lazaroms: Irwan Droog Foto Nisrine Mbarki: Michal Grycko Foto's Mensje van Keulen en Laurine Verweijen: Annaleen Louwes

SLAA | Domein van licht: alleenstaand moederschap in literatuur

GASTEN : DIEUWERTJE MERTENS | ILSE JOSEPHA LAZAROMS | NISRINE MBARKI | NORIKO DE VROOMEN-KONDO | MENSJE VAN KEULEN | LAURINE VERWEIJEN

Vrijdag 08 mrt. 2024 - 20:00 uur - € 15,00

SLAA | Domein van licht: alleenstaand moederschap in literatuur

In 1979 verscheen in Japan Domein van licht. Schrijfster Yūko Tsushima beschrijft in twaalf korte hoofdstukken hoe een jonge, pas gescheiden moeder werkend en zorgend haar weg probeert te vinden in Tokio.

In 2020 werd de roman internationaal herontdekt. In Nederland werd hij uitgeven door De Bezige Bij, in vertaling van Noriko de Vroomen-Kondo en Han Timmer. In Het Parool noemde Dirk-Jan Arensman Domein van licht compact en meesterlijk:

“In vaak bedrieglijk simpele, spartaans aandoende zinnen lees je hoe ze worstelt met de woedeaanvallen van haar dochtertje, of tot haar schrik droomt dat het meisje dood is (en zich afvraagt of dat een nachtmerrie of een heimelijke wensdroom was). Hoe ze alleen het huis uitgaat om te veel te drinken in cafés, mannen ontmoet met wie ze hooguit droevige, mechanische seks heeft.

Maar tegenover die somber stemmende misère staan ook hartverwarmend tedere scènes tussen moeder en dochter. De poëtische schoonheid die schuilt in het kleine, soms zélfs in kleine rampspoed. Wanneer, door een lek in het waterreservoir, op een dakterras golvend water glinstert, roept het dochtertje verrukt uit: “Een zee! Mama, het is een zee!”

Schrijver, presentator en recensent Dieuwertje Mertens zag in de roman aanleiding voor een gesprek over, en met, alleenstaande moeders in de literatuur. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, zal zij in de intieme setting van Theater De Roode Bioscoop met Mensje van Keulen, Nisrine Mbarki en Ilse Josepha Lazaroms praten over hoe zij Domein van Licht hebben gelezen. Zijn er aspecten aan deze klassieker die ze herkennen in hun eigen moeder- en schrijverschap? Hoe worden alleenstaande moeders over het algemeen in literaire teksten gerepresenteerd, en waar vind je ze eigenlijk, die boeken en bundels? Vertaalster Noriko de Vroomen-Kondo zal een inleiding schrijven die aan het begin van de avond wordt voorgedragen. Laurine Verweijen draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor dit programma schreef, in reactie op Domein van licht en over alleenstaand moederschap.

Het is leuk als je de roman voor het bezoeken van het programma leest, maar het hoeft niet! Het gesprek zal gevoerd worden aan de hand van voorgedragen fragmenten. Ook leer je het werk van de sprekers kennen. Na afloop is er gelegenheid tot napraten in de foyer van De Roode Bioscoop.

voor meer informatie zie: https://slaa.nl/programma/dome...