Theater De Roode Bioscoop
BachZonderPruik

BachZonderPruik

BachZonderPruik

Met een verfrissend losse speelstijl (niet per se zoals t hoort) en sappige anekdotes over het leven van de componist, neemt BachZonderPruik je mee naar Bach zoals je hem nog nooit hebt gehoord.

Dinsdag 12 dec. 2023 - 20:00 uur - € 17,00

“swingend en indringend” “verrassend toegankelijk”

BachZonderPruik is geboren in het hoofd van Kim Soepnel tijdens repetities voor de Mattheus Passion. Gaandeweg ontstond er een muzikale voorstelling, waarin Soepnel tussen de stukken door sappige verhalen vertelt over Bach en er met een bijna jazzy benadering muziek wordt gespeeld uit de Hohe Messe, Wohltemperierte Klavier,

Cellosuites en eerder genoemde Mattheus Passion. De partituur voor solist en orkest is bij BachZonderPruik teruggebracht tot de kale essentie van sopraan, alt en baslijn, zodat je nog beter Bach’s specialiteit, de magie van het contrapunt (de drie zelfstandige, muzikale lijnen) kunt horen. Ook groeide bij Soepnel de neiging om Bach te ontdoen van ‘de pruik van heiligheid’ die klassieke muziek vaak omgeeft, om op die manier Bach te ontsluiten voor een publiek ‘dat er niet voor heeft doorgeleerd’ (Gerard Reve).

Babette Jane, de zwoel-swingende saxofoniste, deed conservatorium lichte muziek, componeert en speelt bij o.a. Double Espresso en het Amsterdam Funk Orchestra. Ooit had zij haar tanden gezet in de Cellosuites van Bach.

Nina Zuure, de violiste met het warme & intense geluid, studeerde viool in Den Haag en Utrecht en speelt o.a. in het European Pop Orchestra, het Noordpool Orkest en Ensemble ZOEF.

Kim Soepnel speelde -nog tijdens haar conservatoriumstudie- de monoloog ‘de Contrabas’ van Patrick Süsskind, werkte met o.a. Maarten van Roozendaal, het Volksoperahuis en Scheepskameel en was bandleider/componist van Kim Soepnel & Band.

Arrangement, tekst Kim Soepnel

Regie-advies Sara van Nes

Foto Marlise Steeman

www.BachZonderPruik.com