Theater De Roode Bioscoop
Quatro Ventos | Clube de Fado

Quatro Ventos | Clube de Fado

Speciale gast: David Vos

Een avond met Quatro Ventos is als wegmijmeren tijdens zwoele zomeravonden in Portugal, met warme klanken en smeuige anekdotes.

Quatro Ventos speelt met elementen uit de Portugese populaire muziek, op de golven van swing, Franse chansons en canzone italiana om onherroepelijk terecht te komen bij de Portugese blues: de fado.

Met Club de fado brengt Quatro Ventos een verrassende selectie Portugese versies van liedjes uit alle windstreken, oftewel alle quatro ventos. Hierbij valt te denken aan nummers van o.a. Ramses Shaffy, Charles Aznavour, Sting en Jacques Brel in een nieuw fado-jasje.

Club de fado richt de blik op verleden, heden en toekomst van de fado. De band speelt, naast nieuw repertoire, een selectie van – in hun oren – de mooiste fado’s ooit geschreven.

Emanuel Pessanha is geboren op het eiland São Miguel, deel van de Portugese eilandengroep de Azoren. In 1991 vond hij zijn thuishaven in Nijmegen. Buiten Nederland weet de groep tevens successen te boeken in Portugal, Zwitserland, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en de Verenigde Staten.

Quatro Ventos zoekt, live en op cd, graag samenwerking met musici van diverse pluimage, zoals de Portugese popster Rui Veloso, Frank Boeijen, Maria de Fátima, Makis Seviloglou, Daisy Correira, Hind Laroussi, Fernando Lameirinhas, Zeca Medeiros en de singer/songwriters Luís Alberto Bettencourt en Iain Matthews.

‘Een geweldige band!’ (Frank van Herk, De Volkskrant)

De Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha is sinds 1996 de voorman van dit uitmuntende fado-ensemble, dat nu meer dan 25 jaar actief is. Andere bandleden zijn: 
Portugese gitaar, bouzouki en gitaar: Pieter Klaassen (Nederland)
Piano, accordeon en alto-dwarsfluit: Kristján Martinsson (IJsland)

Contrabas: Luciën Matheeuwsen (Nederland)