Theater De Roode Bioscoop
Helena Basilova & Florian de Backere | Trollenmuziek
Helena Basilova & Florian de Backere | Trollenmuziek

Helena Basilova & Florian de Backere | Trollenmuziek

Een muzikaal kerstsprookje / aanvang 1700 uur / voor iedereen vanaf 6 jaar
toegang 16 euro / kinderen tm 12 jaar gratis.

"Trollenmuziek; een muzikaal winter-/ kerstverhaal. Waarin een kerkorgel kwaadaardig gromt, en kreunt, luidkeels tiert en gilt. Het instrument is namelijk ooit vervloekt. Het orgel kan alleen bevrijd worden wanneer een eenvoudige organist het over zijn hart verkrijgt om op kerstnacht vrede te sluiten met de trollen in het bos...

Donderdag 15 dec. 2022 - 17:00 uur - € 16,00

Dit sfeervolle wintersprookje van de Zweedse meesterverteller Selma Lagerlöf wordt voorgelezen door stemacteur Florian de Backere. Pianiste Helena Basilova vertolkt met haar instrument de muziek die in het verhaal klinkt: de trollenmuziek, het vervloekte orgel en de hemelse klanken uit de kerstnacht. Klassieke pianomuziek uit het hoge Noorden (Edvard Grieg); sprookjesachtige klanken uit het verre Oosten (Sergei Prokofiev)."

Over de spelers:

Helena Basilova werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, en groeide op in Nederland. Haar piano-carrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008. Helena speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland, waaronder Het Concertgebouw, Vredenburg en de Oosterpoort. Vervolgens leidde deze tour tot optredens in heel Europa, Zuid-Amerika en de VS. Ze verhuisde naar New York om zich daar verder te ontwikkelen en te laten inspireren. In 2013 bracht de pianiste haar debuut cd uit met pianowerken van Leoš Janáček, onder het label Quintone Records, die lovend werd ontvangen door de Nederlandse pers en radio. In 2015 verscheen haar tweede album Picturing Scriabin, opgenomen in het gerenommeerde Banff Centre Canada en opgedragen aan de Russische componist Alexander Scriabin die in April 2015 precies 100 jaar geleden is gestorven. In 2017 werd de CD Rendez-vous Russe, bekroond met de prestigieuze ECHO Klassik Preis in de categorie kamermuziek. Deze opname betrof een project van saxofoniste Eva van Grinsven uitgebracht op MDG Records Duitsland. Helena Basilova ontving scholarships van de NYU, Huygens Beurs, Prins Bernhard Cultuurfonds, het NFPK en heeft een Steinway-vleugel uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen. Sinds 2016 is Helena hoofdvakdocent piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle.

Florian de Backere maakt verhalen, als schrijver, acteur, en muzikant. Hij studeerde compositie bij Daan Manneke, kreeg acteerlessen van o.a. Bart Kiene en volgde het vak scenarioschrijven bij Willem-Jan Otten. In Den Haag behaalde hij zijn Master of Arts met twee muzikale theatermonologen. Tussen 2011 tot 2012 werkte De Backere als acteur en componist samen met theatermaker Ilay Den Boer. Met ensemble als Lumaka en collectief LUDWIG speelt De Backere sinds 2015 in diverse theatrale concertprogramma’s. In 2018 werkte De Backere samen met Asko-Schoenberg aan de muziek voor de NNT-productie Salaam, en in 2020 aan een concert programma rondom het theater van Beckett en de muziek van Morton Feldman. In nauwe samenwerking met componist Floris van Bergeijk en het Rosa Ensemble bedenkt, schrijft en speelt De Backere twee seizoenen van het theater-hoorspel De Deense Detective, dat in 2019 op NPO Radio 1 te horen was en bij de VPRO als podcast verscheen.